Jak začít s LOWCARB?

1. Přečtěte si Manuál LOWCARB stravování!

Díky Manuálu pochopíte principy nízkosacharidového stravování a vše pak bude pro vás jednodušší. Je možné, že všechny informace nezapadnou okamžitě do sebe. Netrapte se tím. K Manuálu se můžete kdykoliv později vrátit. Jednu věc si zapamatujte hned teď:

KDYŽ MÁTE HLAD, NAJEZTE SE DO SYTA! NEJEZTE, KDYŽ HLAD NEMÁTE!

Zapomeňte na to, že musíte jíst málo, abyste zhubli! Překonání pocitu hladu NENÍ podmínkou hubnutí. Hlavou vám teď asi běží: „Když budu méně jíst, donutím tělo, aby bralo potřebnou energii z tukových zásob.“ Nabídnu vám jiný pohled:

„Dávám svému tělu dostatek energie a živin (respektuji pocit hladu). Mé tělo dostává vše, co potřebuje a může proto optimálně pracovat. Má výrazná nadváha (obezita) se s optimálním fungováním neslučuje – zatěžuje klouby i orgány. Mé tělo se chce proto nadbytečných kil zbavit a využije k tomu své regulační mechanismy. Díky těmto regulačním mechanismům začínám využívat energii uloženou v tukových zásobách. Je jí hodně, a proto nepotřebuji tolik jíst (nemám pocit hladu). Nemám hlad a mé tělo má dostatek energie. HUBNU.“

Oba pohledy mají jedno společné – vytvořený energetický deficit. Zákony fyziky jsou neúprosné a bez energetického deficitu hubnout nemůžete. V čem se přístupy liší? Zatímco první říká: „Jím méně, a proto hubnu.“, podstatou druhého je: „Hubnu, a proto méně jím.“

Osobně ale vidím největší rozdíl v rovině, která má s fyzikou pramálo společného. V prvním případě: „Donutím své tělo zhubnout. Nevnímám ho jako součást sama sebe. Mé tělo je jen obal, který musím zformovat. Nevypadá-li podle mých představ, nemám ho ráda. “

Nebo: „Respektuji se taková, jaká jsem. Dělám maximum pro to, aby mé tělo, které je součástí mne samotné mělo vše, co potřebuje.“

Je jen a jen na vás, jakou cestu zvolíte.

LOWCARB stravování je životní styl, který přináší řadu zdravotních benefitů. Není to krátkodobá dieta. Budete-li vnímat LC jako krátkodobou dietu ke zhubnutí, je pravděpodobné, že vás potká řada zklamání. Přijměte LC jako životní styl a vnímejte, co vám přináší. Cítíte se lépe, přestali jste se zadýchávat, máte plno energie, zlepšil se váš zdravotní stav? To jsou skutečné přínosy LOWCARB stravování!

2. Vytvořte si plán (jídelníček) na 3 dny

S naplánovaným jídelníčkem se nedostanete do situace, kdy nevíte, co jíst a skončíte u rohlíku. Nehledejte v LOWCARB žádnou vědu. Vystačíte si se základními potravinami – maso, ryby, vajíčka, sýry, mléčné výrobky, zelenina a kvalitní tuky (olivový, avokádový olej, máslo, sádlo apod.) Principem LOWCARB stravování je omezení sacharidů (klasické přílohy a pečivo, ovoce, sladkosti) a jejich nahrazení zeleninou a tuky.

Klasické přílohy (brambory, rýže, těstoviny, knedlíky, apod.) nahraďte zeleninovými přílohami (zelené fazolky, cudle, špenát, grilovaná zelenina apod.) Klasické pečivo můžete dočasně nahradit LOWCARB pečivem, ale uvidíte, že časem ani to nebudete vůbec potřebovat. Nemusíte si v žádném případě LC pečivo péct. Naopak bude nejlepší, když to zvládnete bez něj.

Mnoho lidí vidí mylně v LOWCARB stravování možnost neomezené konzumace tuků. Někteří mají dokonce představu, že čím více tuků budou jíst, tím rychleji budou hubnout. Nic není vzdálenějšího pravdě. Tuky bychom měli přijímat přirozeně, jako součást skutečného jídla. Nízkotučné jogurty nahraďte smetanovými, řeckými. Místo sýrů se sníženým obsahem tuku jezte plnotučné. Dopřejte si prorostlý hovězí steak a salát vždy  se zálivkou z olivového (nebo jiného, dle vaší chuti) oleje. Škvarky a bůček? Klidně si je OBČAS dejte. Myslete ale vždy na to, že základem LOWCARB stravování je půl talíře zeleniny, dostatek bílkovin (maso, ryby, vejce, sýry) a kvalitní tuk.

Snídaně: Avokádo s rajčaty a olivovým olejem  Oběd: Grilovaná cuketa rajčaty, mozzarellou a slaninou   Večeře: Hovězí burger

Snídaně: Řecký jogurt s borůvkami   Oběd: Hovězí polévka Stroganoff   Večeře: Rajčata s mozzarellou a bazalkou

Snídaně: Vaječná frittata s brokolicí, slaninou a goudou   Oběd: Restovaná játra se zelenými fazolkami   Večeře: Cottage sýr s uzenou makrelou a jarní cibulkou

Uvedený jídelníček berte jako inspiraci. Množství a volba potravin záleží na vašich osobních potřebách. Neexistuje žádný univerzální návod. Žádná kalkulačka ani kalorické tabulky vám neřekne co a kolik byste měli sníst. Respektujte a oceňte svou individualitu. Jezte potraviny, které vám dávají energii a po kterých se cítíte skvěle. Nemusíte jíst všechno z doporučeného seznamu. Manuál vám ukáže správný směr, svou vlastní cestu si musíte najít sami.

3. Pusťe se do toho a užívejte si!

Buďte v klidu a věřte, že jste se vydali na správnou cestu. Nepochybujte o sobě a nečekejte zázraky na počkání. Objevujte, zkoušejte nová jídla a chutě. Udělejte si z LOWCARB stravování každodenní potěšení!

Držím pěsti!

 

 

 

 

1 thought on “Jak začít s LOWCARB?”

Komentáře nejsou povoleny.